Druk op ENTER om te zoeken of ESC om de zoek overlay te sluiten.

Happy Leads Blog Ga jij over naar HTTPS?

Chrome geeft actief beveiligingswaarschuwingen voor je website

In augustus 2014 gaf Google aan dat zij beveiligde websites die beschikken over een HTTPS verbinding de voorkeur geven in de zoekresultaten boven de HTTP websites. We zijn nu 3 jaar verder en de verschillen zijn merkbaar.

Vanuit onze analyses blijkt dat HTTPS websites beter gaan scoren en dat Google inderdaad de voorkeur blijkt te geven aan dergelijke beveiligde websites. Uit meerdere testen blijkt dat de top 10 merendeel bestaat uit HTTPS websites. Is dat toevallig? Wij denken van niet. Momenteel is meer dan 50% van alle websites al voorzien van een SSL certificaat. Peter J. Meyers, Marketing Scientist van MOZ, denkt dat wanneer deze opwaartse trend zich voortzet, het percentage kan oplopen tot 65% in 2017. Dat is een goede ontwikkeling.

Melding “Niet veilig”

Hoewel de zoekmachine gigant niet expliciet aangeeft dat HTTPS websites de voorkeur krijgen, wordt het toch steeds meer merkbaar dat er wel enige druk wordt uitgeoefend op websites beheerders om de websites te beveiligen. Dat zien we in de aankondiging via Google Search Console waarin geadviseerd wordt om de website te beveiligen. Gebeurt dit niet voor oktober 2017, dan zal er een melding in de browser Google Chrome komen waarin wordt aangegeven dat een formulier “niet veilig” is.

Verder wordt aangegeven dat dit niet alleen zal gelden voor de pagina’s met een formulier, maar dat dit breder zal worden uitgerold. Het is dus zeker aan te bevelen om over te stappen naar een beveiligde website.

SSL-certificaten kopen

Een SSL-certificaat voorziet een website van een versleutelde verbinding tussen een website en een server. Hierdoor blijven bijvoorbeeld inlog- en betaalgegevens beschermd én bezoekers krijgen meer vertrouwen in jouw website. Tegenwoordig zijn SSL certificaten niet heel duur meer. Bij veel hostingproviders kan je een SSL certificaat aanschaffen variërend van €10,- tot €100,- per jaar, afhankelijk van de soort validatie. Kies uit:

Domeinvalidatie: 
Validatie met slotje dat zichtbaar is in de browserbalk

Uitgebreide validatie: 
Dit is een validatie met de vermelding van bedrijfsgegevens in het groen.

Wildcard certificaat: 
Dit is een beveiligde url voor subdomeinen. Denk hierbij aan donatie pagina’s zoals https://secure.kwf.nl/ikdoneervoor:

Migratie naar HTTPS

Kies je ervoor om over te stappen naar HTTPS, dan besteed de nodige aandacht aan de migratie hiervan. Dit betekent dat HTTP (oude) pagina’s moeten worden doorverwezen naar HTTPS (nieuwe) pagina’s. Dit is wezenlijk van belang voor je organische prestaties in de zoekmachine. Helaas zien we nog te vaak dat een website zowel te bereiken is via HTTP url’s als HTTPS url’s. Op deze manier kan Google niet goed bepalen welke website nu in de zoekmachine moet ‘scoren’. We adviseren altijd gebruik te maken van een zogenaamde 301 redirect (permanente doorverwijzing) van de HTTP pagina’s naar de HTTPS pagina’s.

We zijn benieuwd of je voor oktober 2017 over zal gaan op HTTPS. Heb je hulp hierbij nodig of wil je er meer over weten, dan bel ons gerust. Wij zijn tenslotte grote voorstanders van beveiligde websites.

Hoe kunnen we jou happy maken?

Laat het ons weten!