Druk op ENTER om te zoeken of ESC om de zoek overlay te sluiten.

Fundraisers op Facebook

Fundraisers. De nieuwe Facebook feature voor goede doelen

Terug naar alle blogberichten
Happy Leads Blog Fundraisers. De nieuwe Facebook feature voor goede doelen

Mark Zuckerberg heeft een meesterplan: al het internetverkeer binnen Facebook houden. Zo werden afgelopen jaar Instant Articles en Lead Ads uitgerold. Met Instant Articles worden externe nieuws artikelen weergegeven in de Facebook omgeving. Hierdoor laden artikelen tien keer sneller en beland je niet op een externe site. Met Lead ads worden ook inschrijfformulieren beschikbaar gemaakt in Facebook, natuurlijk automatisch ingevuld met de gegevens die al bekend zijn bij Facebook.

De volgende stap ligt bij non-profit organisaties. Zo werd eind vorig jaar de nieuwe feature Fundraisers aangekondigd. Met deze tool werven goede doelen hun fondsen – je raadt het al – binnen Facebook. Het voelt een beetje aan alsof Kickstarter geïntegreerd is op Facebook.

Fundraisers krijgen een aparte pagina, net als evenementen dat ook hebben op Facebook. Hier plaatst het goede doel haar verhaal of houdt het haar donateurs op de hoogte door middel van tekst en beeld. Het is de bedoeling dat de pagina vervolgens organisch bekendheid genereert. Zo kan de pagina of een post hiervan gedeeld worden. Maar het is vooral ook de bedoeling dat donateurs zijn of haar eigen donaties gaan delen met vrienden.

Uiteindelijk moet er wel betaald worden voor de nieuwe feature. Denk hierbij aan een abonnementsvorm of het afstaan van royalty’s. Ik ga er dan ook vanuit dat Fundraisers een flinke voorkeur krijgen in het algoritme van Facebook als een pagina gedeeld wordt. Wat ambassadeurs belangrijker dan ooit maakt.

Naast Fundraisers wordt ook de Donate knop op de schop genomen. De huidige knop fungeert als een link naar je eigen – externe – doneer pagina. Terwijl de vernieuwde Donate knop mensen in staat stelt om met één handeling in Facebook te doneren.

Op dit moment worden de nieuwe tools getest met enkele non-profit organisaties uit Amerika. Het is dus nog even wachten totdat wij het in Nederland in onze tijdlijn voorbij zien komen. Maar het is hoe dan ook goed nieuws voor goede doelen. Zekers als je in je achter hoofd houdt dat Nederlanders steeds guller geld geven. En dat zal met deze nieuwe features alleen maar meer worden.

Hoe kunnen we jou happy maken?

Laat het ons weten!