Druk op ENTER om te zoeken of ESC om de zoek overlay te sluiten.

WP plugins
Happy Leads Blog Beste WordPress plugins

Wat zijn nu eigenlijk de beste WordPress plugins? WordPress plugins en online marketeers, het blijft een haat-liefde verhouding. Met een keuze uit meer dan 40.000 verschillende soorten blijft het altijd overwegen welke plugin voor een specifieke website optimaal resultaat bereikt. Het liefst wil je ze allemaal installeren, maar helaas kennen veel plugins ook negatieve effecten. Ze vertragen je website, ze worden niet bijgewerkt waardoor hackers eenvoudig binnenkomen. De plugin is niet “compatible” met je huidige thema of ze voldoen net niet aan de wensen. Om erachter te komen welke plugins daadwerkelijk voordelen opleveren, hebben we de beste WordPress plugins samengevat.

– Deel 1 –

Een WordPress plugin voor elk soort website

Voordat je aan de slag gaat met de zoektocht naar de beste WordPress plugin is het van belang na te gaan welk doel de website heeft. Een webshop heeft immers andere doelen dan een blogpagina. Hierin kan een onderverdeling gemaakt worden:

 • SEO Plugin (zoekmachine optimalisatie)
 • Snelheid bevordering (Cache, Minify, Lazyload, CDN)
 • Zelfbouw (geen programmeer ervaring nodig)
 • Anti Spam
 • Website specifiek

In dit eerste deel van beste WordPress plugins, behandelen we een aantal SEO WordPress plugins.

SEO WordPress plugins

Vindbaar in Google en het liefst hoog in de organische zoekresultaten scoren, daar zijn we naar op zoek. Met een goede SEO plugin zijn de mogelijkheden oneindig. Een dergelijke plugin dient in ieder geval de volgende (noodzakelijke) functionaliteiten te bevatten:

 • Het toevoegen van metadata
  Titels en meta discriptions zijn een belangrijke SEO factor om hoog te scoren in Google. Met name de titels zijn belangrijk voor de zoekmachines. De omschrijvingen zijn interessant voor de bezoeker.

Het is mogelijk om zelf invulling te geven aan de metadata zodat Google niet zelf de metadata gaat bepalen. In wezen geef je Google een suggestie om als metadata te tonen. Dit wil niet zeggen dat Google dit ook één-op-één overneemt. Google kan wel eens eigenwijs zijn. Mocht je niets invullen dan zal Google op basis van de (teksten op de) pagina bepalen wat er getoond wordt.

Het is aan te raden om niet alleen vanuit SEO oogpunt een titel (ca.60 karakters) en een beschrijving (ca. 165 karakters) toe te voegen. Zorg er voor dat bezoekers ook worden aangezet tot actie:

 • Koppeling met externe functionaliteiten
  Vindbaarheid met slechts de installatie van een plugin gaat niet lukken. Hiervoor zal je ook contact moeten leggen met de buitenwereld. Denk hierbij aan: het verbinden van Google Analyse en Search Console, het aanmaken van een XML sitemap (automatische generatie), je social media activiteiten linken aan je website en Google bepaalde pagina’s niet laten indexeren (robots.txt en no-index mogelijkheid).

Welke WordPress plugins voor SEO zijn nu bruikbaar en beschikken over bovenstaande functionaliteiten? Er zijn twee goede WordPress plugins voor SEO, die zoekmachine optimalisatie bevorderen.

SEO van Yoast

 • Yoast is een van de meest bekende en meest gebruikte plugins. Het dashboard is zeer overzichtelijk en alle eerder genoemde functionaliteiten zijn mogelijk. De plugin beoordeelt elke pagina of post op cruciale SEO factoren, waardoor je geen punten over het hoofd ziet.
 • Voor de wat meer ervaren zoekmachine optimalisatie specialisten zijn er extra functionaliteiten beschikbaar zoals het toevoegen van breadcrumbs, een permalinks editor en het automatisch genereren van titels en meta discriptions. Het mooie van de plugin is dat de plugin geheel gratis te downloaden is. Wil je meer functionaliteiten of heb je specifieke wensen, dan bestaat er ook een mogelijkheid voor een betaalde versie met support.

SEO Ultimate

Deze plugin is wellicht door vele onderschat of qua naamsbekendheid niet veel gebruikt. Toch is SEO Ultimate ook een uitstekende keuze binnen het aanbod van SEO plugins voor WordPress. Het bevat niet alle functionaliteiten van Yoast maar andersom biedt SEO Ultimate weer andere slimmigheden.

Zo heeft de plugin o.a. een 404 monitor die direct een melding geeft van dode linkjes op een pagina. De plugin biedt een rich snippet functionaliteit en is het mogelijk om eigen code toe te voegen.

Permalink tweaker

Beide plugins bieden tal van mogelijkheden die waarschijnlijk te uitgebreid zijn om in zijn geheel uit te lichten. Maar een van de meest opvallende en slimme functie is de permalink tweaker van SEO Ultimate. Een veel voorkomend probleem waar we tegenaan lopen bij WordPress websites is het creëren van schone URL’s. WordPress staat bekend om URL’s voorzien van:

 • WordPress.nl/category/happyleads/
 • WordPress.nl/product/happy-dienst/
 • WordPress.nl/product_category/zoekmachine-optimalisatie/

Naast het feit dat het Engelse termen zijn die we niet op een Nederlandse website vertoond willen hebben ziet het geheel er ook niet “schoon” uit. Met de Permalink Tweaker is het mogelijk om deze subfolder eruit te halen en de url “schoon” te vertonen. De URL krijgt een 301 redirect naar de verkorte URL:

 • WordPress.nl/happy-leads/
 • WordPress.nl/happy-dienst/
 • WordPress.nl/zoekmachine-optimalisatie/

Niet altijd een synergie

Het is niet aan te raden om beide plugins te gebruiken. De SEO plugins conflicteren op sommige vlakken waardoor je de website geen SEO boost kan geven. Je zal dus een keuze moeten maken tussen een van beide plugins. Overigens vertoont WordPress ook een melding wanneer beiden geïnstalleerd zijn. Dit komt voornamelijk doordat ze allebei voor bepaalde onderdelen dezelfde functionaliteiten bieden. Google ziet bijvoorbeeld twee meta discriptions en twee titels, wat uiteindelijk weer een negatief effect heeft op je vindbaarheid binnen zoekmachines.

Ga eens testen met de WordPress plugins en blijf monitoren wat de aanpassingen voor positieve gevolgen hebben op je SEO prestatie van de website.

Hoe kunnen we jou happy maken?

Laat het ons weten!