Druk op ENTER om te zoeken of ESC om de zoek overlay te sluiten.

Voorkom email moeheid

3 tips om E-mail moeheid te voorkomen

Terug naar alle blogberichten
Happy Leads Blog 3 tips om E-mail moeheid te voorkomen

Elke marketeer die bezig is met database management en e-mailmarketing vraagt zich vast wel eens af: “Hoeveel procent van mijn database opent eigenlijk nooit een e-mail?” Die vraag is, mits je gebruik maakt van een gedegen ESP (E-mail service provider), best te beantwoorden door een paar selecties uit te voeren op de ontvangers van je nieuwsbrieven.

Maar wat dan als je daar een cijfermatig antwoord op hebt? Hoe ga je die mensen activeren, maar beter: hoe voorkom je dat mensen nooit meer je e-mails openen. In een later artikel zullen we ingaan op het opnieuw activeren van inactieve database members, nu gaan we in op het voorkomen van e-mail moeheid.

  • Stuur eens wat anders dan louter aanbiedingen, deals of kortingen

Veelal vindt een inschrijving voor de nieuwsbrief plaats uit nieuwsgierigheid van de ontvanger, wat de afzender te bieden heeft. In veel gevallen wordt dat beantwoord met aanbiedingen, deals of kortingen. Uiteraard hartstikke interessant, want anders was de ontvanger hiervan wellicht niet op de hoogte geweest en via het push-medium e-mailmarketing kan je hem eenvoudig op de hoogte houden van acties. Maar misschien is het daardoor des te verrassender wanneer de ontvanger eens wat anders ontvangt. Denk eens aan: de laatste tips en trends binnen een bepaalde branche “Ken jij de laatste woontrends al?” of “Dit dragen anderen deze zomer. Hangt dit ook al in jouw kledingkast?” of laat een aantal klanten aan het woord over de ervaringen over jouw product. Allemaal een andere insteek als alleen maar ‘actie, actie, actie!’. Dit zorgt voor variatie en dat het leuk blijft om de nieuwsbrieven te lezen.

  • Probeer eens echt relevant te zijn

Echt relevant zijn is moeilijk! Het is namelijk één van de grootste uitdagingen voor elke (e-mail)marketeer. Maar klein beginnen kan ook. Wat weet je allemaal van de ontvanger? Heeft deze een aankoopgeschiedenis? Of weet je zijn verjaardag? Allemaal momenten om een relevante boodschap te kunnen verzenden, wat voor een verrassingseffect kan zorgen. Een mooi voorbeeld is Bol.com. Zij verstuurden een tijd geleden een e-mail over het nieuwe boek van een schrijver waarvan ik jaren geleden een boek had besteld. Of ik ook interesse had in zijn nieuwe boek. Niet opdringerig, gewoon leuk èn relevant! Dus duik eens in de data van je klanten en probeer een relevante e-mail op te stellen die voor iedereen net wat anders is.

  • Geef de ontvanger de mogelijkheid om de frequentie van mailen aan te passen

Indien je met bovenstaande content oplossingen geen effect bereikt, denk er dan eens over om de ontvanger de mogelijkheid te bieden om de frequentie van e-mailen zelf aan te passen. Indien je bijvoorbeeld 3 keer per week een e-mail met aanbiedingen verstuurt, is de kans aanwezig dat de mails niet of nauwelijks meer gelezen worden door de consument omdat men “voordat de e-mail wordt geopend, al bijna kan raden wat er in staat!”. Kortom: men wil minder van hetzelfde ontvangen. Beter is het dan om de ontvanger de vrijheid te bieden om de frequentie zelf aan te passen, dan de ontvanger helemaal te verliezen doordat deze zich op den duur uitschrijft.

Door bovenstaande drie zaken toe te passen, ontvangt men meer gevarieerde en op de persoon toegespitste content in een door hem of haar aangegeven frequentie. Dit zorgt enerzijds voor waardering van de ontvanger omdat deze merkt dat zijn wensen worden ingewilligd en het aanbod voor hem of haar van toepassing is. Anderzijds zal door bovenstaande in te richten, de ontvanger minder e-mail moeheid ervaren. Wel is het goed om een statistisch nulpunt aan te geven voordat je deze optimalisatie start. Dan kan je achteraf in ieder geval beoordelen of het effect heeft.

Hoe kunnen we jou happy maken?

Laat het ons weten!